شعله پوشها یا شعله خفهکنها را بیشتر برای تجهیزات نظامی میشناسیم، آما آیا میدانستید که وجود این قطعه میتواند باعث ایمن شدن باتری شما، برای جلوگیری از خطراتی جبرانناپذیری باشد؟ در واقع ساختار باتریهای لید اسید به نحوی هست که امکان جرقهزنی در محیط بسته آن وجود دارد؛ درصورتی که این جرقه مهار نشود، ممکن است اتفاقات ناگواری را رقم بزند. با آرکا باتری همراه باشید تا با مسائل فنی پشت این قطعه بیشتر آشنا شویم.
برای مهار کردن شعلههای خطرناک آتش در صنایع نظامی و همچنین پتروشیمی تلاش میشود محل خروج شعلهها را به نحوی طراحی کنند که شعله در این محل پخش شده و به چند شعبه تقسیم شود. این کار باعث تضعیف توان شعله و کاهش زیانهای آن میشود. در صنایع پتروشیمی از باکسهای مشبکی با ساختار ریز استفاده میشود که باعث میشود شعله به قطعات بسیار ریزی تقسیم شود. اما در داخل باتری خودرو شاهد شعلههای بلند و پرقدرتی نیستیم، اما به دلیل اسیدی بودن محیط باتری لازم است که هرچه زودتر و به صورت جدی این شعلهها اصطلاحا خفه شوند.
به طور معمول درصورتی که تهویه مناسب برای کاهش دمای باتری وجود نداشته باشد، امکان جرقهزنی و ایجاد اشتعال در داخل محیط باتری هم افزایش پیدا میکند. دلیل دیگری که میتوان به آن اشاره کرد ایجاد الکتریسته ساکن توسط خود باتری است که در این مورد باید پیش از وقوع حادثه نسبت به تشخیص این عیب اقدام کرده و از ایجاد جرقههای خطرناک داخل باتری جلوگیری کرد. همچنین درنظر داشته باشید که به صورت دورهای باید محیط نصب باتری را نظافت کرد تا از نشست گرد و غبار باعث ایجاد اتصال کوتاه و انفجار در باتری نشود. اما همانطور که آوردیم مهمترین دلیل آتشسوزی باتری افزایش دما به بالاتر از ۴۰ درجه است. درنظر داشته باشید که باطری اسیدی با آب مقطر ترکیب میشوند و در درازمدت یک سری بخارات را از خود متصاعد میکنند که قابل اشتعال هستند و زمانی که در محیط بسته باشند، این اثر تشدید شده و چنانچه جرقهای به آن برسد باعث انفجار قوی خواهد شد. گازی که باعث انفجار و آتش سوزی باطری های UPS می شود، گاز هیدروژن استزمانی که غلظت این گاز به 4% حجمی برسد می توان گفت که در آستانه انفجار قرار دارد. گاز هیدروژن از هوای اتاق سبک تر است به همین دلیل در بالاترین ارتفاع ممکن در اتاق قرار می گیرد بنابراین اگزوزهای سیستم تهویه نیز باید در بالاترین نقطه اتاق قرار گیرند تا کاهش حجم گاز هیدروژن را به درستی انجام دهند.(کمتر از 1% حجمی) بنابراین در مجموع چهار دلیل برای آتشسوز باتریها چه از نوع استارتر خودرو یا یوپیاس لید اسید میتوان مطرح کرد:
اگرچه در باتری استارتر خودرویی و دیزل ژنراتورها قرص شعله پخش کند ایمنی نسبتا بالایی ایجاد میشود، اما جهت جلوگیری از آتشسوزی یوپیاسها شاید قطعه کوچک شعله پخش کن کارایی لازم را نداشته باشد. بنابراین لازم است که سیستمها حفاظتی برای اطفای حریق درنظر گرفته شود. دستگاههایی از جمله آشکارساز گاز هیدروژن و دود، سیستمهای هشدار به ساکنین و کارکنان و همچنین سیستم کنترل تخلیه هوا از الزاماتی هستند که با درنظر گرفتن آنها میتوان از وقوع شرایط خطرناک جلوگیری کرد. همچنین توجه داشته باشید که کنارهم قراردادن تعداد زیادی یوپیاس میتواند بسیار خطرناک باشد. به همین خاطر توصیه میشود که فاصلهای در حدود یک الی یک و نیم متر بین هرباتری درنظر گرفته شود، تا درنهایت اگر هم اتفاقی برای هر باتری رخ داد، احتمال انتقال آن به سایر باتریها کاهش پیدا کند.
همانطور که آوردیم در صنایع پتروشیمی و نفت از شعله پخشکنهایی استفاده میشود که ساختار مشبک فلزی داشته و باعث تقسیم شعلهها میشود. اما برای جرقههایی که داخل محیط باتری ایجاد میشود، لازم نیست از مواد فلزی استفاده کنیم و به جای میتوان این تقسیمبندی را با استفاده از مواد پلیاتیلن ایجاد کرد که دارای حفرههایی باشند. البته در گذشته دریچههای سرامیکی به نحوی طراحی میشدند که گازهای حاصل از واکنش هیدروژن به محیط اسیدی وارد نشود و به این ترتیب نهایتا اگر شعلهای هم ایجاد میشد، وارد محیط اسیدی نمیشد. اما هزینه تولید این روش بالا بود و همچنین قابلیت اطمینان بالایی نداشت. برای پوشش این ضعف از قرصهای پلیاتیلنی استفاده کردند که محافظ حرارت و شعله به حساب میآمد و در عین حال امکان خروج هیدروژن تولید شده ضمن فرآیند تخلیه و شارژ باتری را هم از خود عبور میدهد. در حال حاضر این قرصها از دو نوع پلی اتیلنی و پلی پروپیلنی تولید میشود که در هر دو را میتوان در انواع مختلف مختلف باتریهای سیلد تولید داخل مشاهد کرد. این قرصها مجهز به ساختار متخلخلی هستند که درصورت ورود شعله به داخل آنها به تعداد زیادی شعله تقسیم میشود و همچنین از میان حفرههای آن گاز هیدروژن و اکسیژن عبور میکند تا از تجمع این دو گاز در محیط فرآیند شیمیایی جلوگیری شود. از سوی دیگر این قرص را میتوان پوششی برای آببندی باتریهای سیلد یا بدون درز یاد کرد، این موضوع به دلیل خاصیت آبگریزی قرصهای شعله پخشکن ایجاد میشود. همچنین ساختار پلی آلفینی نسبت به خوردگی در محیط اسیدی کاملا مقاوم هستند و حتی پس از گذشت چندین سال هم میتوان مجددا از آنها استفاده کرد، بنابراین جزو موادی به حساب میآید که به طور کامل امکان بازیافت آنها وجود دارد. از دیگر کاربردهایی که میتوان برای این مواد یاد کرد در دیستگاههای تصفیه آب مجهز به محیط اسیدی و بازی، سیستمهای گرمایشی، مشعلهای کوچک گازی و حتی تجهیزات پزشکی کلیه یا همان دستگاه دیالیز یاد کرد که در محیط اسیدی فعالیت میکند. آرکا باتری به عنوان یکی از تخصصیترین مراکز فروش و تعمیر باتری یاد کرد که اطلاعات کاملی از محصول تولید شده در کارخانههای ایرانی در اختیار دارد. در صورتی که علاقهمند هستید که اطلاع پیداکنید باتری خودرو یا یوپیاس شما مجهز به قرصهای شعله پخش کند هست، یا خیر به روشهای معرفی شده در صفحه ارتباط با ما مراجعه بفرمایید.