شاید شما نیز با خود فکر کردهاید که باتری از چه اجزایی تشکیل شده است و چه چیزی درون باتری وجود دارد. در این مطلب از آرکا باتری ما به معرفی اجزای باتری ماشین خواهیم پرداخت. باتری ماشین یک قطعه مصرفی است که ماشین بدون آن یک شی بدون حرکت میباشد. امروزه باتریهای خودرو موتور استارت، رادیو ماشین و هر چیزی که در بین آنها قرار دارند را تغذیه میکنند.
داخل باتری ماشین چیست؟
در داخل هر باتری تعدادی سلول قرار دارد که هر کدام شامل صفحات سربی مثبت و منفی هستند. این صفحات در محلول الکترولیت که معمولا از اسید سولفوریک میباشد غوطه ور میباشند. الکترولیت باعث تسهیل واکنشهای شیمیایی و تولید الکتریسیته میگردد. جدا کنندهها بین صفحات مثبت و منفی قرار گرفته تا بدین شکل از اتصال کوتاه جلوگیری نمایند و از جریان صحیح از طریق مدار خارجی اطمینان پیدا کنند.
همچنین باتری نگهدارندههایی دارد که صفحات و الکترولیت را به خوبی در جای خود نگه میدارد. کلکتورها نیز برای جمع آوری و انتقال الکتریسیته به مدار خارجی باتری هستند. بدنه باتری نیز از پلاستیک مقاوم تولید میشود و تمامی این اجزا را در خود جای میدهد و آنها را از آسیبهای فیزیکی در امان نگه میدارد.
اجزای باتری ماشین
- آند باتری
- کاتود باتری
- الکترولیت
- جدا کننده
- بدنه باتری
- نگهدارنده باتری
- کلکتور
- ترمینال باتری
- اسید باتری
- تسمه ریختهگری باتری
- صفحه منفی در باتری
- صفحه مثبت در باتری
- درب باتری
- خمیر باتری
آند در باتری خودرو
آند همان ترمینال منفی باتری است. در باتری، واکنشی شیمیایی بین آند و الکترولیت اتفاق میافتد که نتیجه آن تجمع الکترون در آند است. این الکترونهای تجمع یافته در آند به سمت کاتد جذب میشوند اما الکترولیت یا جدا کننده مانع از عبور آنها میشود.
کاتود باتری خودرو
کاتد در باتری ماشین همان ترمینال مثبت است. واکنش شیمیایی داخل باتری در اطراف کاتد از الکترونهایی که توسط آند به تولید میرسند، استفاده میکند. تنها راهی که الکترونها میتوانند از آند به کاتود برسند، توسط یک مدار خارج از باتری میباشد.
الکترولیت باتری
یکی از اجزای تشکیل دهنده باتری که نقش بسیار مهمی نیز دارد الکترولیت است. به دلیل اینکه الکترونها نمیتوانند از الکترولیت عبور کنند، باید از هادیهای الکتریکی که به شکل مدار در حرکتند عبور کنند. الکترولیت بهصورت مایع یا ژل در ساختار باتری قرار دارد و میتواند انتقال یونهای واکنشهای شیمیایی که بین آند و کاتود منتقل میشوند را انجام دهد.
جدا کننده بدنه باتری ماشین
همانطور که از نام این مورد پیداست از تماس آند و کاتد و در نتیجه اتصال کوتاه در باتری جلوگیری میکند. این جدا کنندهها از مواد مختلفی مانند پلی استر، پنبه، مقوا، نایلون و پلیمرهای مصنوعی تولید میشوند. این جدا کنندهها دارای قابلیت واکنش با آند، کاتد یا الکترولیت نیستند.
بدنه باتری ماشین
باتریها برای نگهداری اجزای خود به یک محفظه نیاز دارند. این محفظهها روکشهایی هستند که بهعنوان محفظه یا پوسته شناخته میشوند، ساختارهای مکانیکی دارند که برای نگه داشتن اجزای داخلی باتری طراحی شدهاند.
تقریبا از هر نوع موادی میتوان بدنه باتری را به تولید رساند، مثلا پلاستیک، کیسههای لمینت پلیمری نرم، فولاد و … . برخی از باتریها دارای پوشش فولادی رسانا هستند که بهطور الکتریکی به یکی از الکترودها متصل میشود. در سلول قلیایی معمولی، پوشش فولادی به کاتد متصل میگردد. محافظ باتری نیز از جنس رزین پلی پروپیلن ساخته میشود و میتواند صفحات باتری، تسمههای ریختهگری و الکترولیت را در خود نگه دارد. همچنین این محافظ لرزش را به حداقل رسانده و عمر باتری را افزایش میدهد.
نگهدارنده باتری
بخشی از قوطی فولادی باتری را نگهدارنده باتری تشکیل میدهد که برای محصور کردن مواد درون سلول باتری برای تشکیل کاتد میباشد.
کلکتور
این قطعه نوعی پین برنجی در وسط سلول میباشد که وظیفه آن هدایت برق به مدار بیرونی میباشد.
ترمینال باتری
ترمینال باتری همان پایانههای باتری هستند که به بند مثبت و منفی سلولهای انتهایی وصل میگردند و نقطه واسط بین باتری و سیستم الکتریکی خودرو میباشند.
اسید باتری
همانطور که در مطالب قبلی بیان کردیم عمده باتریهای ماشین از نوع سرب اسیدی هستند، بنابراین از اجزای اصلی باتری ماشین اسید است که نوعی محلول با خلوص بالا میباشد. مثلا اسید سولفوریک و آب نوعی اسید باتری هستند.
تسمه ریخته گری باتری
این تسمهها به بالای هر عنصر جوش داده میشوند تا اتصال الکتریکی پایانهها برقرار شود.
صفحه منفی باتری
یکی از اصلیترین اجزای باتری خودرو، صفحات باتری است که دارای یک شبکه فلزی با مواد فعال سرب اسفنجی میباشد. اسکلت صفحه منفی باتری معمولا خاکستری رنگ است.
صفحه مثبت باتری
این صفحه نیز نوعی شبکه فلزی است که از مواد فعال دی اکسید سرب تشکیل شده که به رنگ قرمز یا قهوهای تیره میباشد.
درب باتری
این درب از جنس رزین پلی پروپیلن ساخته میشود و قاب باتری را میبندد.
خمیر باتری
این خمیر مخلوطی از اکسید سرب میباشد که هم دی اکسید سرب و هم سرب اسفنجی را بهوجود میآورد. این خمیر به شبکههای باتری مثبت و منفی میچسبد و بین اتصالات استحکام ایجاد کرده و باعث نگهداری بهتر اجزای داخلی باتری میگردد.
جمع بندی
در این مطلب به معرفی اجزای باتری پرداختیم. اما اگر باتری خودروی شما با مشکل مواجه شود، مثلا فرسوده یا عمر آن به پایان برسد خودرو دیگر نمیتواند استارت بزند و حرکت کند. در این زمان شما نیاز به تعویض و خرید باتری خودرو دارید. در این سایت شما میتوانید انواع باتری خودرو در برندهای مختلف را پیدا کنید. اما اگر نمیدانید چه نوع باتری را باید انتخاب کنید میتوانید با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید تا در این زمینه شما را راهنمایی کنیم.